Wil jij wel wat ik wil?

Een sociaal artistiek theaterproject met workshops over seksueel grensoverschrijdend gedrag en consent. Speciaal voor universiteiten en hogescholen.

Wil jij wel wat ik wil?

Een sociaal artistiek theaterproject over seksueel grensoverschrijdend gedrag en consent

Moet je voor iedere seksuele handeling eerst letterlijk toestemming vragen? Ook in een relatie of als het eigenlijk meer dan duidelijk is wat jullie beide willen? Hoe communiceer je wat je wel en niet wilt en kan dit ook zonder de ander in verlegenheid te brengen? Hoe groot is de impact als je seksuele grenzen zijn overschreden en hoe moet je in godsnaam reageren als een slachtoffer van seksueel geweld jou zijn verhaal toevertrouwd?

Al deze onderwerpen onderzoeken we in het project: Wil jij wel wat ik wil? Dit doen we met workshops op hogescholen, universiteiten en bij studentenverenigingen. Ook dagen we studenten uit om met anonieme brieven hun perspectief te delen. Deze ervaringen verwerken we in de theatervoorstelling. In een intieme setting gaan de spelers, een muzikant en danser op een beeldende manier op zoek naar hun grenzen en wensen, de invloed van de maatschappelijke norm en de ultieme manier om consent te communiceren. Na afloop is er een wandeling en nagesprek begeleid door ervaringsdeskundigen om samen scherp te stellen wat er nodig is voor een nieuwe cultuur waarin we zorgvuldig omgaan met eigen en andermans grenzen. Deze voorstelling is ontwikkeld i.s.m. de Hogeschool Utrecht en speciaal geschikt voor universiteiten en hogescholen die het manifest Let’s talk about YES! van Amnesty International hebben ondertekend.

De voorstelling Wil jij wel wat ik wil? ging 21 februari 2023 in première in Theater Het Huis in Utrecht. Komend jaar spelen we diverse keren voor de Hogeschool Utrecht i.c.m. workshops bij studie- en studentenverengingen. Heb jij interesse? Neem dan contact op!

Achtergrond

Afgelopen zomer ondertekende de Hogeschool Utrecht het manifest: ‘Let’s Talk About Yes’ van Amnesty International. Hierin belooft de hogeschool studenten en medewerkers te beschermen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Geïnspireerd hierop gaan wij als theaterbeweging een samenwerking aan met Het Student Support Centre en het Podium van Hogeschool Utrecht. Het is onze gezamenlijke missie om seksueel grensoverschrijdend gedrag en consent bespreekbaar te maken om zo een stap te zetten richting een cultuurverandering. Een cultuur waarin we zorgvuldig omgaan met grenzen en we ongeschreven regels tegen het licht houden. Wat maakt je slachtoffer en wat maakt je dader? Door kunst en gesprekken kunnen we ons inlevingsvermogen vergroten en ons gedrag aanpassen.

Presentatie stadhuis Utrecht

Samen met Femke Noordhoek van de Hogeschool Utrecht presenteerde Roos de visie en aanpak van ons project Wil jij wel wat ik wil? op 21 december 2022 op het gemeentehuis Utrecht. Ze speelde een stellingenspel met o.a. Mariëtte Hamer, Rijkscommissaris grensoverschrijdend gedrag, burgemeester Sharon Dijksma en wethouder Eelco Eerenberg. Waar ligt de grens en wanneer ga je die over? De meningen waren verdeeld wat leidde tot de interessante discussies.